torsdag, februari 09, 2012

Var fjärde patient på rättspsyk vårdas för självskadebeteende

På rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vårdas idag 28 kvinnor med svårt självskadebeteende, som inte är dömda för brott. Det skriver tidningen Dagens samhälle idag. Kvinnorna befinner sig på den rättspsykiatriska kliniken eftersom deras hemlandsting inte har någon vård eller behandling att erbjuda dem. Det innebär att var fjärde av den rättspsykiatriska klinikens 110 patienter inte är rättspsykiatriska, och egentligen inte alls borde befinna sig på kliniken. 

8 av dessa 28 kvinnor med självskadebeteende har skickats till Växjö från Region Skåne; det landsting som vi i boken Slutstation rättspsyk misstänker skickar flesta unga till rättspsyk. Det betyder att nästan var tredje kvinna med självskadebeteende på regionkliniken i Växjö kommer från Region Skåne. En kraftig övervikt för en klinik som tar emot patienter från hela landet, och förhoppningsvis ingenting som Region Skåne är stolta över. 

Tvångshjälm och tvångshandskar
(bilden är arrangerad)
Som lagstiftningen ser ut idag finns det ingenting som hindrar att patienter som inte är dömda för brott vårdas på rättspsykiatriska kliniker, så länge de fyllt 18 år. Är de barn så strider det mot FNs barnkonvention, men eftersom den inte tillämpas som lag i Sverige har det ännu inte fått några juridiska konsekvenser de gånger som barn faktiskt skickats till rättspsyk. Däremot finns det tydligt reglerat vilka tvångsåtgärder som får användas och när, och på den punkten har det brustit upprepade gånger. Unga kvinnor med självskadebeteende är generellt mer utsatta både för tvångsvård och för tvångsåtgärder än andra patientkategorier, och inom rättspsykiatrin råder en mer repressiv hållning än inom allmänpsykiatrin.

Inte heller finns det några rekommendationer eller riktlinjer för hur vården av patienter med självskadebeteende ska se ut. Socialstyrelsen har inga planer på att förbjuda att vård av självskadebeteende bedrivs inom rättspsykiatrin, och hoppas i stället att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska se till att det uppstår alternativ på frivillig väg. SKL i sin tur tycker inte att patienter med självskadebeteende ska vårdas på rättspsyk och har förståelse för dem som tycker att förändringarna tar tid. 

Jag kan bara hoppas att den satsning som Region Skåne presenterade igår kommer att ge resultat lika snart som utlovat, det vill säga före 2013. Därefter menar psykiatrichefen att inga flera patienter med självskadebeteende ska skickas från Skåne till rättspsyk. Sen hoppas jag, djupt och intensivt, att fler landsting följer Region Skånes exempel. Jag hoppas att vår bok, den massmediala uppmärksamheten och den ökande medvetenheten hos patienter, anhöriga och vårdpersonal ska göra det svårt för landstingen att skicka iväg de patienter de själva inte klarar av. Jag hoppas det ska bli så obekvämt, pinsamt och ett så tydligt exempel på misslyckande att skicka iväg en ung tjej till rättspsyk, att landstingen känner sig tvingade att utveckla välfungerande metoder på hemmaplan. Jag hoppas, önskar och ber att vi om några år ska blicka bakåt och förfäras över hur vi behandlade patienter med självskadebeteende så långt in på 2000-talet. 

/ Thérèse

P.S. Tidningen Dagens samhälle finns inte i nätupplaga. Däremot kan du läsa artikeln på nätet genom att teckna dig för en gratis 24-timmarsprenumeration genom att klicka här. Ange bara din mailadress och ditt postnummer. D.S.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


7 kommentarer:

Emelie sa...

*gah* Nu har jag skickat ett mejl till en hel rad ledamöter i landstingsfullmäktige i Kronoberg och frågat om hur de ser på det här problemet samt om Växjö kommer fortsätta ta emot patienter med självskadebeteende. Jag blev alldeles pirrig i magen. Hoppas de svarar. Jag har skickat till representanter för alla partier. Kanske ska jag skriva ett medborgarförslag också...

Anonym sa...

28 stycken bara här? Inte inskrivna väl?

Thérèse Eriksson sa...

Emelie: Heja! Jag blev så glad över att äntligen få tydliga siffror på hur många som vårdas där, det underlättar ju att ta såna kontakter du just gjort. Hör gärna av dig om du får svar!

Pat Punkt: Jo faktiskt, 28 stycken inskrivna i Växjö, det är i alla fall vad David Wirdelöv sagt till Dagens samhälle. Det inkluderar visserligen även utslussenheten för kvinnor. Enligt hemsidan har de, Talludden, fem platser. Avdelning 64 har tolv vårdplatser, bara för kvinnor, men som jag förstått det har de överbelagt. Om det här platsantalet stämmer så handlar det alltså bara om tio, elva patienter som ska spridas ut på de mixade avdelningarna för både kvinnor och män. Om du inte tycker att det märks så väl så kanske det är en del av förklaringen?

Anonym sa...

Jag blev förvånad av antalet bara. 28 st är ju en väldig massa om man tänker att hela kliniken är typ 110 platser (ej inklusive överbeläggningarna). Det är ju ingen hemlighet att jag anser att ingen ska sitta på rättspsyk om man inte begått brott, men att de var så många odömda på växjö bara trodde jag inte..Det är ju skrämmande.

Medicinrättsbloggen sa...

Bra jobbat Emelie! Heja!

Becca sa...

Om inte annat skulle man ju kunna tycka att nån skulle reagera mot överbeläggningen.
Det skulle nog inte vara så populärt om "folk" fick reda på att dömda har svårt att få plats på rättspsyk för att det sitter odömda där bara för att landstingen inte ids se till att det finns rätt sorts vård på hemmaplan.

Thérèse Eriksson sa...

Pat Punkt: Visst är det skrämmande ...

Sofia: Agree!

Becca: Psykiatri verkar inte leda till uppmärksamhet och krav på förändring så länge det inte handlar om att någon som begått ett våldsbrott misstänks vara psykiskt sjuk, eller om en psykiatrisk klinik planeras att byggas bland "vanligt folk". Då jäklar blir det liv i luckan ...